Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Προαγωγές Εφέδρων Αξιωματικών


Οι έφεδροι αξιωματικοί προάγονται μέχρι το βαθμό του Λοχαγού, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις (άρθρο 36 του Αν 833/37 και ΠαΔ 4-22/84/ΓΕΣ/1o ΕΓ):
Έχουν πενταετές χρονικό διάστημα παραμονής στον κατεχόμενο βαθμό και δεν έχουν καταληφθεί από το όριο ηλικίας του βαθμού τους.
Έχουν ηλικία μικρότερη των 40 ετών.
Έχουν συμμετάσχει σε εθνική ή διακλαδική άσκηση, σε μετεκπαίδευση 7-9 ημερών, σε εκπαίδευση στη Σχολή εφαρμογής της ειδικότητάς τους (Όπλο ή Σώμα).
Ειδικά για τους αξιωματικούς όλων των Σωμάτων (πλην Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών), δεν απαιτείται η συμμετοχή σε εθνική ή διακλαδική άσκηση και σε μετεκπαίδευση 7-9 ημερών.
Επίσης, κατ' εξαίρεση (άρθρο 8 του Νονοθετικού Διατάγματος 4089/60 και ΠαΔ 4-22/84/ΓΕΣ/1ο ΕΓ), είναι δυνατό οι έφεδροι αξιωματικοί να προαχθούν, μέχρι το βαθμό του έφεδρου Ταγματάρχη, εφ' όσον έχουν:
Πενταετές χρονικό διάστημα παραμονής στον κατεχόμενο βαθμό και να μην έχουν καταληφθεί από το όριο ηλικίας του βαθμού τους, δηλαδή 53 ετών για τους Ανθλγούς - Υπλγούς και 54 ετών για τους Λγούς.
Ηλικία μικρότερη των σαράντα (40) ετών κατά τον χρόνο υποβολής.
Προσφέρει ιδιαίτερες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην άμυνα της χώρας και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Προσφέρει δωρεές υπέρ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ή για άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Εκπονήσει μελέτες, που συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στην βελτίωση ή επαύξηση του αμυντικού δυναμικού της χώρας.
Ενεργητική συμμετοχή σε στρατιωτικά ή εφεδροπολεμικα συνέδρια, συλλόγους, και οργανισμούς.
Ιδιαίτερες διακρίσεις στον κοινωνικό-οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.
Ιδιαίτερη διάκριση κατά την πολεμική περίοδο.
Ιδιαίτερη επίδοση και διάκριση σε στρατιωτική εκπαίδευση (Στρατιωτικά Σχολεία-Επιστράτευση).
Τα παραπάνω προσόντα, προκύπτουν από τις διαδοχικές σημειώσεις των προτεινομένων και από τα υπόλοιπα δικαιολογητικά της πρότασης (Διοικητική και Επαγγελματική ικανότητα, πειθαρχεία, γραμματικές γνώσεις, ζήλος υγεία κ.λπ.).