Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Το νέο αεροπλανοφόρο της Ινδίας το INS Vikramaditya απέπλευσε για το μακρύ ταξίδι που θα το φέρει στην Ινδία.

Το νέο αεροπλανοφόρο της Ινδίας το INS Vikramaditya απέπλευσε για το μακρύ ταξίδι που θα το φέρει στην Ινδία.
Το ινδικό πλέον αεροπλανοφόρο (πρώην Admiral Gorshkov του ρωσικού Ναυτικού) υπέστη
εκτεταμένες εργασίες ανακατασκευής και αναβάθμισης στα ναυπηγεία του Sevmash για να παραδοθεί επίσημα στο ινδικό Ναυτικό στις 16 Νοεμβρίου.
Πριν αναχωρήσει για την Ινδία το σκάφος θα πραγματοποιήσει μια σύντομη στάση στη Λευκή Θάλασσα για ανεφοδιασμό ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στο Murmansk πραγματοποιώντας μια επιπλέον στάση όπου θα ανεφοδιαστεί ξανά πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για τη ναυτική βάση Karwar στην νοτιοδυτική Ινδία στην οποία αναμένεται να φτάσει μετά από δύο μήνες περίπου.
Στο σκάφος βρίσκονται 180 περίπου Ρώσοι ειδικοί οι οποίοι παρακολουθούν τις επιδόσεις των διαφόρων συστημάτων του αεροπλανοφόρου ενώ ταυτόχρονα επιτηρούν και την πορεία της εκπαίδευσης του προσωπικού του ινδικού Ναυτικού.
Μέρος από τους 180 αυτούς Ρώσους ειδικούς θα παραμείνει στο αεροπλανοφόρο και μετά τον κατάπλου του στο Karwar για ένα χρόνο περίπου για την παροχή υποστήριξης ενώ το συμβόλαιο υποστήριξης του Vikramaditya από τα ρωσικά ναυπηγεία έχει ισχύ για 40 έτη.
Κανονικά το σκάφος ήταν να παραδοθεί στο ινδικό Ναυτικό τον Δεκέμβριο του 2012 αλλά στις δοκιμές καταδείχθηκαν προβλήματα που είχαν να κάνουν με το προωστήριο σκεύος καθυστέρησαν την παράδοση αυτή.
Το αρχικό συμβόλαιο για την αγορά του αεροπλανοφόρου είχε υπογραφεί το 20-04 και ήταν ύψους 947 εκατ. $ αλλά οι καθυστερήσεις και άλλες δυσκολίες στο πρόγραμμα ανέβασαν το κόστος στα 2,3 δισ. $ γεγονός που προκάλεσε προστριβές ανάμεσα στην Ινδία και τη Ρωσία.
 Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr