Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Πρώτη δοκιμή των S-300 στην Κρήτη

Πρώτη δοκιμή των S-300 στην Κρήτη
Στις 11 Δεκεμβρίου δοκιμάζεται το περίφημο ρωσικό αντιαεροπορικό.
Στην τελική ευθεία για βολή είναι το περίφημο αντιαεροπορικό σύστημα S-300 από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Κρήτη.
Σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα, η ημερομηνία έχει «κλειδώσει» και την 11η Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη βολή του ρωσικού αντιαεροπορικού σε δυτική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.
Η προσπάθεια ξεκίνησε προ διετίας...
όταν τον Δεκέμβριο του 2011 ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, αποφάσισε πως όλα τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να εκτελούν βολές.
Από την απόφαση δεν εξαιρέθηκαν οι S-300 και έτσι τον Ιούνιο του 2012 καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα όλων των απαραίτητων διαδικασιών. Ξεκίνησαν οι επαφές με τη Μόσχα και τον περασμένο Μάιο ομάδα Ρώσων τεχνικών μετέβη στην Κρήτη, όπου επιθεώρησε τα συγκροτήματα βολής του οπλικού συστήματος και την καλή λειτουργία του.
Δύο μήνες αργότερα, οι Ρώσοι επιθεώρησαν την κατάσταση των βλημάτων και την ετοιμότητά τους προς χρήση.
Στο μεταξύ, είχε ξεκινήσει να «τρέχει» η προμήθεια για την αγορά στόχου για τις ανάγκες της βολής, που τελευταίως έλαβε, μεταξύ άλλων, την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής εξοπλισμών στη Βουλή, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η σύναψη συμφωνίας για τη διαρκή υποστήριξη του συστήματος. Πλέον όλα μοιάζουν έτοιμα και στο Πεδίο Βολής Κρήτης θα προσκληθούν να παρακολουθήσουν ακόλουθοι Αμυνας ξένων χωρών

ΠΗΓΗ ΚΡΑΝΟΣ