Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Το νέο laser θα δοκιμαστεί στον διάδοχο του Super Hornet.

To ερευνητικό εργαστήριο της αεροπορίας των ΗΠΑ (AFRL) εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την σχεδίαση και την ανάπτυξη όπλου laser για την επόμενη γενιά μαχητικών. Το χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα είναι εως το 2030.
Τα πειράματα με το νέο laser αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2014 ενώ οι πρώτες δοκιμές, σε προσομοιωμένο επιχειρησιακό περιβάλλον, αναμένονται μέχρι το 2022. 
Θα σχεδιαστούν τρείς μορφές laser: μικρής ισχύος laser καταδείξεως το οποίο θα μπορεί και να «τυφλώνει» τους οπτικούς αισθητήρες των αντίπαλων αεροσκαφών, μεσαίας ισχύος laser το οποίο θα χρησιμοποιείται εναντίον πυραύλων αέρος-αέρος και μεγάλης ισχύος laser το οποίο θα έχει τον ρόλο του κύριου επιθετικού όπλου.
Τα laser αυτά θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι και τα 22.000 m υψόμετρο και σε όριο ταχύτητας 0,6 έως 2,5 Mach.
Ήδη η Northrop Grumman σχεδιάζει ένα laser στερεάς κατάστασης για το αμερικανικό ναυτικό το οποίο θα τοποθετείται σε έναν πυργίσκο στα αεροσκάφη του ναυτικού στα πλαίσια του προγράμματος Aero-Adaptive/Aero-Optic Beam Control (ABC) system. Ενώ, η Boeing αναπτύσσει για τον αμερικανικό στρατό ένα αντίστοιχο πρόγραμμα (HEL MD cannon).
Η αεροπορία βέβαια έχει επιχειρήσει ξανά την ανάπτυξη εναέριου laser (ABL) το οποίο είχε άδοξο τέλος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr