Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Περίπου 800 μέτρα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, κρύβεται η παγετωνική λίμνη Γουιλανς.

Περίπου 800 μέτρα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, κρύβεται η παγετωνική λίμνη Γουιλανς. Ωστόσο, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν εκεί, πρόσφατα οι επιστήμονες βρήκαν ζωντανούς οργανισμούς στα παγωμένα νερά της.
Πρόκειται για μια ακμάζουσα κοινότητα μονοκύτταρων μικροβίων που τρέφονται με διοξείδιο του άνθρακα. Τον Ιανουάριο του 2013, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, είχαν κάνει την πρώτη μελέτη στα νερά της παγωμένης λίμνης και είχαν ανακαλύψει την ύπαρξη αρχαίων χημοαυτότροφων οργανισμών που ζούσαν με διοξείδιο του άνθρακα, σίδηρο, θείο και αμμωνία.
Ωστόσο πρόσφατα οι ερευνητές ξεχώρισαν μονοκύτταρους οργανισμούς, οι οποίοι τρέφονται με το διοξείδιο του άνθρακα που αποβάλλουν οι χημοαυτότροφοι «συγκάτοικοι» τους.
Οι ερευνητές εξακολουθούν να αναλύουν τα δείγματα νερού για να μελετήσουν τα μικροσκοπικά ζωικά κύτταρα, ωστόσο η έρευνα αυτή βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Επίσης πρόσφατα ανακάλυψαν ότι στον πυθμένα αυτής της παγετωνικής λίμνης αναβλύζει μεθάνιο, περίπου 3,5 κιλά την ημέρα και τα δείγματα αναλύονται για να δούμε αν το μεθάνιο παράγεται από τα βακτήρια, ή αν είναι κατάλοιπο αέριο από αρχαία ιζήματα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr