Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

95% «παρών» σε προσκλητήριο έφεδρων σε Θράκη-Νησιά!



Μπορεί οι κάτοικοι της Ελλάδας  να στενάζουν από τα βάρη της αντιμετώπισης της κρίσης που πλήττει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ωστόσο οι χιλιάδες έφεδροι - νέοι και οι… λιγότερο νέοι (22-45 ετών) - που κλήθηκαν το περασμένο 10ήμερο ή έχουν κληθεί αυτές τις ημέρες υπό τα όπλα, σε μονάδες του Δ' Σώματος Στρατού στην Θράκη και της ΑΣΔΕΝ σε νησιά του Αιγαίου, ανταπεξήλθαν με χαμόγελο στην προσαρμογή και στην επανενσωμάτωση στη μονάδα εκπαίδευσης, όπου ασκήθηκαν με απόλυτη επιτυχία.
Παλιοί γνώριμοι βρέθηκαν ύστερα από πολλά χρόνια για να θυμηθούν ιστορίες από τον στρατό. Στο φωτορεπορτάζ της NEWSBOMB φαίνεται ξεκάθαρα το καλό κλίμα και η συνεννόηση που υπάρχει μεταξύ των εφέδρων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού δεν είναι μόνο το προαναφερθέν κλίμα και επίπεδο απόδοσης που κατεγράφη ως άριστο αλλά αυτό που μέτρησαν  στο Επιτελείο ως εξαιρετικά θετικό λόγω της συγκυρίας είναι η μεγάλη ανταπόκριση και η έγκαιρη παρουσίαση που έφθασαν στις περισσότερες  περιπτώσεις σε ποσοστό 90-95%! «Αυτά τα ποσοστά είναι πέραν των προσδοκιών στο σύνολο σχεδόν των μονάδων, λαμβανομένης υπόψη της άσχημης οικονομικής κατάστασης πάρα πολλών οικογενειών» ήταν το σχόλιο παλιού  αξιωματικού που μας μεταφέρθηκε. «Και το σπουδαιότερο ήταν ότι μέσα στις μονάδες, μεταξύ των κληθέντων έφεδρων και του υπηρετούντος προσωπικού υπήρχε ''ενότητα σκοπού''  στην φάση της αποστολής και γενικά αλληλεγγύη και συνεννόηση».
Η μετεκπαίδευση εφεδρείας επιχειρείται να γίνεται σε διάφορες ειδικότητες κατ’ έτος ή αραιότερα και συνήθως λαμβάνει χώρα τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου.
Τα αντικείμενα, ανάλογα με την μονάδα και την αποστολή της περιελάμβαναν εκπαίδευση ειδικοτήτων σε διάφορα οπλικά συστήματα και μέσα επικοινωνιών, μηχανοδήγηση τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων, εκπαίδευση με χρήση εξομοιωτών, πραγματοποίηση βολών όλμων, αντιαεροπορικών πολυβόλων και πυροβολικού, υποδιαμετρήματος αρμάτων μάχης (AIM-TEST), καθώς και βολές ατομικού και ομαδικού οπλισμού. «Πέραν αυτών, στις μετεκπαιδεύσεις επιδιώκεται η επαναφορά πνεύματος μονάδας και συνεργασίας, η εξοικείωση με το περιβάλλον και η απόκτηση ομαδικότητας» όπως επισημαίνει έμπειρος αξιωματικός.