Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Mi-35P της ΕΦ.

Λεπτομερείς διευκρινίσεις δίνει σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία αναφορικά με δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο για τη γενική επισκευή στη Ρωσία 11 ελικοπτέρων
Mi-35P της ΕΦ.
Στην ανακοίνωση αφού σημειώνεται ότι τα δημοσιεύματα"στην ουσία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση των πραγμάτων", η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας  αναφέρει ότι
"το συμβόλαιο που υπογράφθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2013 με το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πραγματοποίηση στη Ρωσική Ομοσπονδία της δεύτερης γενικής επισκευής των 11 ελικοπτέρων Mi-35P, στάθηκε αποτέλεσμα των τεταμένων συνομιλιών των δύο πλευρών από το 2012". 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι λαμβάνοντας υπόψη "τις επίμονες αιτήσεις της κυπριακής πλευράς καθώς και τις προοπτικές της περαιτέρω αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, η ρωσική πλευρά βρήκε τη δυνατότητα να κάνει έκπτωση συνολικού ύψους 10% επί της αρχικής αξίας του συμβολαίου".
Προστίθεται ότι ύστερα από αίτημα της κυπριακής πλευράς, στην αξία του συμβολαίου έχουν συμπεριληφθεί οι υπηρεσίες για την επιμήκυνση της ζωής όλων των πυρομαχικών του ελικοπτέρου Mi-35P (συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνόμενων πυραύλων).
"Πέραν τούτου το συμβόλαιο περιέχει διάταξη που λέει ότι με βάση την τεχνική κατάσταση των ελικοπτέρων ο γενικός εκπονητής τους θα βγάλει γνωμάτευση για την επιμήκυνση της περιόδου μεταξύ των δύο επισκευών από 5 μέχρι 7 χρόνια (χωρίς να αυξηθεί η αξία του συμβολαίου),
γεγονός που θα επιτρέψει μεταγενέστερα στην κυπριακή πλευρά να εξοικονομήσει στην πράξη ορισμένα χρηματιστικά ποσά", αναφέρει η Ρωσική Πρεσβεία.
Προσθέτει επίσης ότι ύστερα από αίτημα του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, "με στόχο να πραγματοποιηθεί η πληρωμή προκαταβολής μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, η ρωσική πλευρά πριν να ενημερωθεί γραπτώς για την έγκριση του συμβολαίου από την κοινοβουλευτική επιτροπή,
παραχώρησε στις 20/12/2013 την τραπεζική εγγύηση για την επιστροφή της προκαταβολής και την εγγύηση της εκτέλεσης συμβολαίου (παρά τους υπάρχοντες σχετικά μ΄αυτό οικονομικούς κινδύνους)".
Στην αναφορά, όπως σημειώνει η Πρεσβεία, κυπριακής εφημερίδας ότι στάλθηκαν τα ελικόπτερα για επισκευή για να αποκτήσουν άλλες 300 ώρες δυνατότητας πτήσεων,  διευκρινίζεται ότι "300 ώρες (ή 12 μήνες) είναι περίοδος εγγύησης του κάθε ελικοπτέρου".
"Η αξία του συμβολαίου αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δαπάνες, που συνδέονται με την εκτέλεσή του.
Οι όποιες συζητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα της πραγματοποίησης της επισκευής του Mi-35P εκτός Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε κέντρα που δεν είναι πιστοποιημένα για σχετικά έργα, θα οδηγήσουν μόνον σε καθυστέρηση της εκτέλεσης του συμβολαίου και ως εκ τούτου σε αύξηση της αξίας του το 2014", αναφέρει η Ρωσική Πρεσβεία.
Προσθέτει ακόμη ότι "η έλλειψη εγγύησης μιάς ποιοτικής και νόμιμης εκτέλεσης όλου του συνόλου των έργων σε τέτοια `κέντρα` θα οδηγήσει στην ελάττωση της μαχητικής ετοιμότητας της πολεμικής αεροπορίας της Κύπρου".
"Τα τροποποιημένα ελικόπτερα Mi-35P προς το παρόν είναι τα βασικά ελικόπτερα κρούσης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Με τα ελικόπτερα της οικογένειας Mi-35P είναι εξοπλισμένες πολλές χώρες Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής.
Η ρωσική πλευρά επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το ως άνω συμβόλαιο", καταλήγει η ανακοίνωση της Πρεσβείας.
(Πηγή: philenews)

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr