Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Οι λήψεις με τα παγωμένα νερά του Νιαγάρα, έπειτα από την επέλαση του «πολικού ψύχους»

Οι λήψεις με τα παγωμένα νερά του Νιαγάρα, έπειτα από την επέλαση του «πολικού ψύχους» στις ΗΠΑ, έκαναν τον γύρο του κόσμου, υπενθυμίζοντας την ανεξέλεγκτη δύναμη της φύσης και προειδοποιώντας ότι η ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον έχει ήδη αρχίσει να επιφέρει δραματικές επιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, παλαιότερες λήψεις κάνουν την εμφάνισή τους απεικονίζοντας ένα ακόμα σπανιότερο φαινόμενο, που τρομοκράτησε τους κατοίκους της περιοχής.
Ήταν το 1969 όταν οι περίφημοι καταρράκτες, που γοητεύουν κάθε επισκέπτη με το υπερθέαμα της ορμής του νερού, ξαφνικά… στέγνωσαν.
Βέβαια, δεν επρόκειτο για φυσικό φαινόμενο, αλλά για σχέδιο των μηχανικών εκτροπής νερού του ποταμού Νιαγάρα, οι οποίοι διέκοψαν τη ροή σε ένα από τα τρία τμήματα του καταρράκτη.
Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, οι ειδικοί επιδίωκαν να μελετήσουν τα πετρώματα, καθώς είχαν σημειωθεί περιστατικά κατολισθήσεων, ενώ επιχείρησαν και την αφαίρεσή τους στη βάση του καταρράκτη.
Ωστόσο, το πλάνο τους εγκαταλείφθηκε, καθώς αποφασίστηκε πως δε θα άλλαζε τίποτα στον καταρράκτη, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί το φράγμα και να επαναλειτουργήσει το τμήμα που είχε «στεγνώσει», λίγους μήνες μετά τη διακοπή.
Στο μεταξύ, βέβαια είχαν καταφέρει να ενισχύσουν την κοίτη του ποταμού ώστε να αποτρέψουν τη διάβρωση.
Παρότι οι πολίτες υπέστησαν ένα αρχικό σοκ βλέποντας τους ορμητικούς καταρράκτες δίχως ροή, στη συνέχεια το σημείο κέρδισε ολοένα περισσότερους επισκέπτες που για πρώτη φορά έβλεπαν τον Νιαγάρα, στεγνό.

 Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr