Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Κύπρος : Eπικράτησε η λογική στο θέμα των επιθετικών ελικοπτέρων Μi-35

Κύπρος : Eπικράτησε η λογική στο θέμα των επιθετικών ελικοπτέρων Μi-35
Λευκωσία: Η στροφή 180 μοιρών που έκανε ο Δημοκρατικός Συναγερμός στο θέμα των ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς, διαδραμάτισε καθοριστικό παράγοντα για να επιτευχθεί συμφωνία για αποδέσμευση του κονδυλίου από τη Βουλή.σύμφωνα με τον “Φ”
Το κυβερνών κόμμα αρχικά υποστήριζε ότι δεν θα συγκατανεύσει στην αποδέσμευση των €28 εκατ. που αφορούν στη συντήρηση των 11 ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35.
Τελικά, αφού ο ΔΗΣΥ υπερψήφισε την αποδέσμευση και με δεδομένο ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα είχαν ήδη τοποθετηθεί υπέρ, χθες η επιτροπή Άμυνας υπέγραψε τις σχετικές επιστολές προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Άμυνας προκειμένου να αποδεσμευτούν τα €28 εκατ. και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία συντήρησης των 11 ελικοπτέρων.
Μετά από αυτή την αλλαγή δεδομένων από πλευράς ΔΗΣΥ, η αποδέσμευση του κονδυλίου εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», από χθες κιόλας, το Υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε τις διαδικασίες καταβολής της προκαταβολής προς τη ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία η οποία θα αναλάβει τη συντήρηση των ελικοπτέρων. Η προκαταβολή ανέρχεται στο 30% του συνολικού κόστους και με την καταβολή της ενεργοποιείται και η συμφωνία που έχει υπογραφεί.
Τα ελικόπτερα θα αποσταλούν σε τρεις δόσεις στη Ρωσία. Τις πρώτες δύο φορές θα σταλούν τέσσερα ελικόπτερα και τα υπόλοιπα τρία στο τέλος. Τα ελικόπτερα μόλις ολοκληρώνεται η συντήρηση τους θα παραδίδονται αμέσως στην ΕΦ. Η σύμβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2016 με τον τελικό έλεγχο που θα γίνει στην Κύπρο.
Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη χθες, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα, εκ μέρους της Επιτροπής, απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Άμυνας με την οποία ενημερώνει ότι επί του παρόντος έχει σταματήσει η διαδικασία αποδέσμευσης των €50 εκατ. που αφορούν στην προκαταβολή για τα δύο πλοία που θέλει να προμηθευτεί η Εθνική Φρουρά.Μετά τις γιορτές είναι πιθανόν να καταβληθεί ακόμη μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των κομμάτων για απόκτηση των δύο πλοίων από το Ισραήλ. Σε αντίθετη περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία ίσως αναζητήσει άλλες λύσεις μέσω της ΕΕ για επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ.


ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ