Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Project 885M

Το πρώτο επιθετικό υποβρύχιο νέας γενιάς
Project 885M κλάσης  Yasen παραδόθηκε σήμερα επίσημα στο ρωσικό Ναυτικό. Το υποβρύχιο που ονομάζεται από το ΝΑΤΟ ως κλάση  Graney βρισκόταν υπό ναυπήγηση στα ναυπηγεία του Sevmash από το 1993.
«Η παράδοση και η αποδοχή του πρώτου υποβρυχίου κλάσης Yasen υπογράφηκε στο Sevmash στις 30 Δεκεμβρίου» ανακοινώθηκε από το ρωσικό Ναυτικό.
Το πρώτο σκάφος της κλάσης Yasen Severodvinsk είναι το πρώτο από τα 8 σκάφη συνολικά της κλάσης που προβλέπεται να ναυπηγηθούν όπου μαζί με τα 8 σκάφη κλάσης Borey με στρατηγικούς πυραύλους αναμένεται να αποτελέσουν τον πυρήνα του υποβρυχιακού στόλου του ρωσικού Ναυτικού.  Το δεύτερο και το τρίτο σκάφος το Kazan και το  Novosibirsk αντίστοιχα ναυπηγούνται σύμφωνα με  το βελτιωμένο πρόγραμμα της κλάσης  Project 885M Yasen-M.
Το Severodvinsk έχει εκτόπισμα σε κατάδυση 13.500 τόνους μήκος 119 μέτρα, και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 31 κόμβων ενώ έχει μέγιστο βάθος κατάδυσης τα 600 μέτρα και πλήρωμα 90 ανδρών.
Ο κύριος οπλισμός του αποτελείται από 24 πυραύλους cruise 24 Oniks (SS-N-26) και  Kalibr (SS-N-27) καθώς και από τορπίλες και νάρκες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr