Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Οι κοσμοναύτες, Ολέγκ Κοτόφ και Σεργκέι Ριαζάν, από τη Ρωσία είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν στα τέλη Ιανουαρίου έναν απρογραμμάτιστο διαστημικό περίπατο για την εγκατάσταση καμερών παρατήρησης της Γης, στην κάψουλα «Zvezda», του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Αυτές οι κάμερες δεν λειτούργησαν κατά την προηγούμενη έξοδο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επιστρέψουν στο εσωτερικό του σταθμού. Αυτές οι εργασίες έξω από το ΔΔΣ αποδείχθηκαν ως η πιο παρατεταμένη έξοδος στο ανοικτό διάστημα με ρωσικές διαστημικές στολές και διήρκεσε 8' και 7''. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα προβλήματα με τη λειτουργία των καμερών οφείλονται στα καλώδια στο εσωτερικό του σταθμού και όχι στην κατάσταση των ίδιων των καμερών.

Στις ΗΠΑ, οι αρχές συμφώνησαν να επεκτείνουν τη διάρκεια λειτουργίας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για ακόμη τέσσερα χρόνια. Τώρα ο σταθμός θα συνεχίσει να λειτουργεί έως το 2024 και όχι έως το 2020, όπως προβλεπόταν πριν.
Τα επιπρόσθετα χρόνια θα στοιχήσουν στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ περίπου $3 δισεκατομμύρια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο σταθμός μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια και περισσότερα χρόνια – έως το 2028.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός λειτουργεί σε τροχιά από το 1998. Συνολικά στο πρόγραμμα συμμετέχουν 15 χώρες. Συνολικά για το σταθμό έχουν δαπανηθεί περίπου $100 δισεκατομμύρια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr