Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΝΗ-90


Με δέκα μήνες καθυστέρηση (πάλι...) δύο ακόμα ελικόπτερα ΝΗ-90 πρόκειται να παραδοθούν στην Αεροπορία Στρατού μέχρι τα τέλη Απριλίου από την εταιρεία Airbus Helicopters. Τα ελικόπτερα έπρεπε να είχαν παραδοθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Ταυτόχρονα θα είναι και τα δύο πρώτα, από τα τέσσερα συνολικά, ελικόπτερα με την ειδκή διαμόρφωση για επιχειρήσεις CSAR και βαθιάς διείσδυσης (SOH).
Οι διαφορές στα 4 ελικόπτερα SOH εντοπίζονται στο σύστημα FLIR πάνω από το βολβό του ρύγχους που καλύπτει την κεραία του ραντάρ καιρού ενώ το σύνολο των ελικοπτέρων εξοπλίζεται με σύστημα αυτοπροστασίας και συγκεκριμένα με δέκτη προειδοποίησης ραντάρ (RWR), σύστημα προειδοποίησης λέιζερ (LWS), σύστημα εντοπισμού εκτόξευσης βλημάτων (MILDS) και σύστημα εκτόξευσης αεροφύλλων/θερμοβολίδων.
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί η εκπαίδευση του προσωπικού, χειριστών και τεχνικού προσωπικού, σε ποσοστό άνω του 90% και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2014.
Σημαντικό στοιχείο είναι η λειτουγία δύο Προκεχωρημένων Εξομοιωτών Πτήσεων Δια Οργάνων (ΠΔΟ) και Αεροναυτιλίας στην έδρα του 2ου Τάγματος Επισκευών Αεροπορικού Υλικού (ΤΕΑΥ) επ΄ωφελεία των πληρωμάτων του 2ου Συγκροτήματος Αεροπορίας Στρατού της Πάχης Μεγάρων και στην έδρα του 307 Τεχνικού Συγκροτήματος Υποστήριξης Αεροπορικού Υλικού (ΤΣΥΑΥ) στο Στεφανοβίκειο.  
Ο Προκεχωρημένος Εξομοιωτής παρέχει ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαίδευσης, στο οποίο δύναται να εξομοιωθούν πτήσεις δι' οργάνων σε συνθήκες IMC, αεροναυτιλιακά ταξίδια στον ελληνικό εναέριο χώρο, πτήσεις σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας ή νύκτα (και σε περιβάλλον διοπτρών νυκτερινής όρασης/ΔΝΟ), καθώς και με πρόκληση ασυνήθους κατάστασης πτήσης.
Ταυτόχρονα, παρέχει τη δυνατότητα παραμετροποίησης του πτητικού μοντέλου ενώ το επίσης διαθέτει πίνακες οργάνων χειριστών κλιμακούμενοι ανά τύπο ελικοπτέρου, με άλλα λόγια, προσφέρεται για την εκπαίδευση χειριστών όλων των τύπων ελικοπτέρων.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr