Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

H υπεροχη Αγια Πετρούπουλη

 H Bενετία του Βορρά, η υπεροχη Αγια Πετρούπουλη που έχτισε ο Πιότρ Αλεξέγιεβιτς Ρομάνοφ, τσάρος του Ρωσικού Βασιλείου για 43 έτη, γνωστός και ως Μέγας Πέτρος Α' της Ρωσίας ή πατέρας του ρωσικού έθνους, θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της Μπαρόκ και Νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.
Σύμβολο της αναγεννημένης Ρωσίας, "βουλιάζει" από την χλιδή και την ... πανάκριβη ζωή. Στον πλανήτη το κόστος ζωής στην Αγία Πετρούπολη μπορεί να συγκριθεί μόνο με το Τόκιο. Όλα είναι ακριβά αλλά και οι μισθοί στα ύψη: 2.500 δολάρια ο μέσος μισθός.
Παρίσι, Ρώμη και Λονδίνο Ωχριούν σε χλιδή και ομορφιά, μπροστά της.
H Πετρούπολη ιδρύθηκε στο δέλτα του ποταμού Νέβα το 1703, με σκοπό να γίνει το παράθυρο της Ρωσίας στη Δύση. Για τη δημιουργία της πόλης στη βαλτώδη περιοχή μετακάλεσε τους σπουδαιότερους πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες της δύσης (κυρίως Ιταλούς). Ως εργατικό δυναμικό χρησιμοποίησε δεκάδες χιλιάδες δουλοπάροικους και Σουηδούς αιχμαλώτους.
Ταυτόχρονα με την ανέγερση της πόλης, οχύρωσε το νησί της Κροστάνδης (στα ανοιχτά του δέλτα) και εγκατέστησε εκεί την έδρα του στόλου. Δημιούργησε επίσης τους τεχνητούς κήπους του Πέτερχοφ στα προάστια της πόλης, οι οποίοι θεωρούνται μέχρι και σήμερα ως επίτευγμα της αρχιτεκτονικής τοπίου και της υδραυλικής μηχανικής.
Το 1712 η Πετρούπολη έγινε επίσημα πρωτεύουσα της Ρωσίας, ιδιότητα που κράτησε μέχρι το 1918.
Σήμερα, η ηλικίας 300 ετών Αγία Πετρούπολη, προσελκύει υψηλού εισοδήματος επισκέπτες χάρη στη λάμψη και τη χλιδή των παλατιών της, των μουσείων της και των πολιτισμικών ιδρυμάτων της.
defencenet.gr