Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Πλούσια και με περιορισμένο κόστος η παρέλαση της 25ης Μαρτίου


Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η στρατιωτικήπαρέλαση που θα γίνει την 25η Μαρτίου στην Αθήνα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου.
Θα πετάξουν μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Θα παρελάσουν βαριές μηχανοκίνητες μονάδες πυροβολικού και υπερσύγχρονα άρματα μάχης. 
Μπροστά από τον κόσμο θα περάσουν ακόμα και κατευθυνόμενοι πύραυλοι από  Patriot έως Crotale.
 Το παρών θα δώσουν η 71 αερομεταφερόμενη ταξιαρχία και άλλες ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων.
Το κόστος της όλης παρέλασης έχει υπολογιστεί ότι θα είναι μικρό αν και θα είναι  αξιοπρεπής, χωρίς να φαίνεται φτωχή.
Κανένα μέσο δεν θα έρθει από άλλο νομό. Κάποια από τα οχήματα  που θα παρελάσουν χρησιμοποιήθηκαν σε πρόσφατη σε εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΓΕΣ στον Αυλώνα και κάποια άλλα θα συστήματα συμμετέχουν στη διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος» που θα ξεκινήσει την επομένη της εθνικής επετείου.
Οι πτήσεις των μαχητικών και των ελικοπτέρων θα ενσωματωθούν στις εκπαιδευτικές ώρες των πιλότων που πρέπει να γίνονται κάθε μήνα.
Η ιδέα που υπήρχε να κάνουν την εμφάνισή τους και οι πύραυλοι S-300 εγκαταλείφθηκε καθώς απαιτούσε να μεταφερθούν με αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού από την Κρήτη και να επιστρέψουν και πάλι στη βάση τους. Πέρα από το ότι αυξανόταν το κόστος της παρέλασης δεν θα ήθελε πιθανόν η ελληνική κυβέρνηση να υπογραμμίσει, μετά τις εξελίξεις στην Κριμαία, το οπλικό αυτό σύστημα που προέρχεται από τη Ρωσία.

Πεζικό

Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (Μ113), λόχους υποστήριξης τάγματος, πολυβομβιδοβόλα πάνω σε οχήματα HUMMER, διμοιρίες αντιαρματικών βλημάτων MILAN-FAGOT, Cornet, TOW, φορείς όλμων 4,2 σε φορέα Μ106 (ΤΟΜΑ).
Τεθωρακισμένα
Από άρματα μάχης  θα παρελάσουν τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης Λέοπαρντ και συγκεκριμένα τα LEO 2 HEL ( για τα οποία πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δρομολόγησε την προμήθεια πυρομαχικών τους) και τα LEO 1. Συνολικά θα περάσουν μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη 21 άρματα μάχης.
Πυροβολικό 
Θα παρελάσει το μεγάλου βεληνεκούς αυτοκινούμενο πυροβολικό PzH 2000 GR, αυτοκινούμενα πυροβόλα  Μ 109 των  155 χλς  , πυροβολαρχία MLRS , αυτοκινούμενα πυροβόλα των 8 ιντσών και πολλά άλλα. 
Αντιαεροπορικό πυροβολικό κατευθυνόμενων βλημάτων, ΧΩΚ (με τους κλωβούς ραντάρ που εντοπίζουν τους εναέριους στόχους) και STINGER.
Τι θα πετάξει πάνω από το χώρο της παρέλασης 
Στον Αττικό ουρανό θα πετάξουν τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι, δύο μεταφορικά Σινούκ και δύο επίσης μεταφορικά ΝΗ-90 (που πρόσφατα αποκτήσαμε), τρία ελικόπτερα Σικόρσκι και δύο  ΑΒ-212.
 Διελεύσεις θα κάνουν και δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη ( F-16 Block 52 plus, Mirage 2000-5 , F-4E ,A-7) που θα προσπαθήσουν να πετάξουν όσο πιο χαμηλά γίνεται σε κατοικημένη περιοχή.
 

Κατευθυνόμενοι πύραυλοι
Η Πολεμική Αεροπορία θα  δώσει το παρών  πέρα από τα μαχητικά αεροσκάφη και με ένα σμήνος κατευθυνόμενων πυραύλων Patriot  που δεν εμπεριέχονται μόνο οι εκτοξευτήρες αλλά απαιτούνται και άλλες μονάδες για να λειτουργήσουν. 
Επίσης όσοι παρακολουθήσουν την παρέλαση θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ένα σμήνος Crotale και ένα σμήνος Βέλος με πυραύλους Sparrow.
  Γ.Κοκ.
Αναρτήθηκε από kranos