Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

VBMR: Véhicule Blindé Multirole


Ένα τεράστιο πρόγραμμα συνολικού κόστος 4 δισ. δολαρίων για την κατασκευή μιας νέας γενιάς τεθωρακισμένων οχημάτων (VBMR: Véhicule Blindé Multirole) και ελαφρών αρμάτων μάχης – αναγνώρισης (EBRC: Engin Blindé de Reconnaissance et Combat) θα υλοποιήσουν οι γαλλικές εταιρείες Thales, Nexter και Renault Trucks Defense (RTD).
Ο συνολικός αριθμός  αφορά την κατασκευή 2.080 και 248 της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας αντίστοιχα.
Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν καθώς η γαλλική αρχή αμυντικών προμηθειών (DGA: Direction Générale de l’Armement) εξέδωσε προκήρυξη διαγωνισμού απευθυνόμενη αποκλειστικά προς τις τρεις προαναφερθείσες γαλλικές εταιρίες για την προμήθεια.

Ο διαγωνισμός αφορά την αντικατάσταση των ήδη εν υπηρεσία τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων VAB, Sagaie και AMX-10RC που κλείνουν 30 χρόνια σε υπηρεσία.
Το τελικό κόστος του προγράμματος πολύ πιθανά να υπερβεί τα 5 δις ευρώ. Όπως είναι αυτονόητο, η Thales θα επικεντρωθεί στα συστήματα διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών και πληροφορικής ενώ οι Nexter και RTD στη σχεδίαση και ανάπτυξη των πλατφορμών (οχημάτων).
Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η DGA στοχεύει στην επίτευξη μοναδιαίου κόστους της τάξης του 1 εκατ. ευρώ για το VBMR σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές αυτό θα αφορά μόνο την πλατφόρμα χωρίς τα ηλεκτρονικά και τα λοιπά συστήματα που θα την εξοπλίζουν και τα οποία αν συνυπολογιστούν θα το αυξήσουν κατά 50%, δηλαδή στο 1,5 εκατ. ευρώ ανά μονάδα.
Όσον αφορά το κόστος του ελαφρού άρματος μάχης EBRC αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 4 ως 4,5 εκατ. ευρώ (πλέον φόρου 20%), καθώς θα εξοπλιστεί με προηγμένο πύργο με πυροβόλο διαμετρήματος 40 χλστ. (πιθανά το CTA – Cased Telescoped Armament που χρησιμοποιεί τηλεσκοπικά πυρομαχικά) και κατευθυνόμενα βλήματα,όπως το ρωσικό BMP-3HEL.
Σχετικά με το πρόγραμμα εκπρόσωπος του Στρατού της Γαλλίας ανέφερε ότι από τα 2.080 οχήματα VBMR, τα 1.722 θα ανήκουν στην ελαφρά έκδοση και τα 358 στη βαρεία(κατάταξη προφανώς σε σχέση με το επίπεδο θωράκισης).
Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό ο Στρατός της Γαλλίας αναμένεται να παραλάβειτα πρώτα 24 οχήματα VBMR περί το 2018 και τα πρώτα τέσσερα ελαφρά άρματα EBRC περί το 2020 σύμφωνα με την κατάθεση του Αρχηγού του, στρατηγού Bertrand Ract-Madoux σε κοινοβουλευτική επιτροπή.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr