Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Συμμετοχή της ΠΑ με F-16 στή Διεθνή Άσκηση «Θρακικό Αστέρι»

Στο πλαίσιο θεμάτων αμυντικής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, αλλά και σε Ευρωπαϊκό και Νατοϊκό επίπεδο, η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει από κοινού για δεύτερη συνεχή χρονιά με αεροπορικές δυνάμεις της Ρουμανίας και των ΗΠΑ στην αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2014» (26 Μαΐου – 4 Ιουνίου) που θα διεξαχθεί στην Βουλγαρία.
Στην άσκηση θα λάβουν μέρος αεροσκάφη Mig-29, Mig- 21 και Su-25 της Βουλγαρικής Πολεμική Αεροπορίας, Mig-21 Lancer από τη Ρουμανία, η Εθνική Φρουρά της Μινεσότας με F-16 και μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την Ελλάδα.
Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε πέρυσι με μαχητικά F-16 της 347Μ (111 ΠΜ) σε αποστολές αναχαίτισης και εικονικής προσβολής στόχων, επί βουλγαρικού εδάφους. 
Στον εθνικό εναέριο χώρο της Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε η άσκηση Thracian Star 13 η οποία σκοπό έχει την εκπαίδευση του προσωπικού στη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, με στόχο την εναρμόνιση των διαδικασιών των συμμετεχουσών δυνάμεων (Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία) στο τακτικό επίπεδο και την αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ τους.


Η ΠΑ συμμετείχε με αεροσκάφη F-16 της 111 ΠΜ σε αποστολές αναχαίτισης και εικονικής προσβολής στόχων, επί βουλγαρικού εδάφους. Την τελευταία ημέρα της άσκησης, σε αποστολή της 347 Μοίρας, συμμετείχε ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης σε σχηματισμό τετράδας αεροσκαφών, που εκτελούσε αποστολή προσβολής στόχων εχθρικής αεράμυνας.
ΠΗΓΗ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ