Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΦΩΤΟ-Μία σελίδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο βυθό του Αιγαίου


Μία ακόμα ξεχασμένη σελίδα από τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποκαλύφθηκε χάρη στις προσπάθειες ομάδας Ελλήνων αυτοδυτών, οι οποίοι καταδύθηκαν στο ναυάγιο ενός βρετανικού τύπου Vickers Wellington, το οποίο είχε κάνει αναγκαστική προσθαλάσσωση στο Αιγαίο.


Οι Νικόλας Βασιλάτος, Λένα Τσοπουροπούλου, Αντώνης Χατζηαντωνίου, Σαράντης Μαλαφούρης, Γιώργος Καρέλας και Κωνσταντίνος Μηλιώνης κατάφεραν να τεκμηριώσουν φωτογραφικά το καλύτερα διατηρημένο ναυάγιο παγκοσμίως.

Το ιστορικό του ναυαγίου
Στις 8:00 μμ της 7ης Νοεμβρίου 1943, το Wellington απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Λιβύης, με αποστολή να προσβάλει στόχους στην περιοχή της Νάξου. Μέσα στο λιμάνι εντόπισε ένα πλοίο και πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος, επιτέθηκε. Το πολύ πυκνό αντιαεροπορικό πυρ όμως έκανε το πλήρωμα να αστοχήσει. Αποφάσισαν να επιχειρήσουν νέα επίθεση, κατά την οποία όμως το αεροσκάφος χτυπήθηκε στην άτρακτο, στο δεξιό φτερό και τον κινητήρα.
Ο πιλότος επιχείρησε προσθαλάσσωση λίγη ώρα αργότερα. Πέντε μέρες πριν από την πανσέληνο του Νοεμβρίου του 1943, ο πιλότος είχε αρκετό φως από το φεγγάρι για να επιχειρήσει μία επιτυχημένη προσθαλάσσωση στα γαλήνια τη νύχτα εκείνη νερά του Αιγαίου, όπως αργότερα αναφέρθηκε από τους διασωθέντες.
Όλο το πλήρωμα του αεροσκάφους διασώθηκε, καταφέρνοντας να βγει στη στεριά. Μετά από περιπλανήσεις σε νησιά του Αιγαίου, τελικά φυγαδεύτηκαν στην Αίγυπτο με τη βοήθεια Ελλήνων και Βρετανών καταδρομέων που βρίσκονταν στη Σέριφο.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος