Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με την USAF.


Μοναδικές  εικόνες από την συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με την USAF σε  αποστολές  εναέριου ανεφοδιασμού, κατέγραψε κατ'αποκλειστικότητα το defencenet.gr, σε μια πτήση  διάρκειας 6 ωρών επάνω σε ένα  KC-135R της USAF.
Κατά την διάρκεια επίσκεψής μας, παρακολουθήσαμε μέρος της συνεκπαίδευσης της ΠΑ με την 480th TFS της USAF (Europe)  η οποία εδρεύει στην αεροπορική bάση  στο Spangdahlem της  Γερμανίας  και επιχειρεί με μαχητικά F-16C/D Block 50 .

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, ήταν ιδιαίτερα  απαιτητικό  καθώς  περιλάμβανε  αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού για τα ελληνικά F-16C/D Block 52 plus της 340 Μοίρας "Aλεπού" και της 343 Μοίρας "Αστέρι"
Κατά την διάρκεια της   εκπαιδευτικής δραστηριότητας  που παρακολουθήσαμε συμμετείχαν επίσης  και μαχητικά αεροσκάφη F-16 Adv. της 335Μ "Τίγρης"  της ΠΑ, τα οποία  απογειώθηκαν από την 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου.
Το μεγαλύτερο μέρος της  πτήση μας  με το KC-135R της 100ης ARW συνολικής διάρκειας 6 ωρών  ,πραγματοποιήθηκε  (Orbit)  πάνω από τις περιοχές του Νότιο δυτικού Αιγαίου μεταξύ  Κρήτης  και  Πελοποννήσου .

Στο πρώτο  και στο τελευταίο σκέλος της αποστολής  εναέριου ανεφοδιασμού πήραν καύσιμο τα aεροσκάφη  της 480th TFS  και κατά τους ενδιάμεσους χρόνους συνολικής διάρκειας άνω των  4 ωρών έκαναν την εκπαίδευση τους τα eλληνικά πληρώματα.
Σε όλη την  διάρκεια της  αποστολής 13 ελληνικά μαχητικά F-16C/D  των Μοιρών  340 ,343 και 335 της ΠΑ, εκτέλεσαν πάνω από 24 επαφές χωρίς να λάβουν καύσιμο (Dry  Contact)  με το αερσκάφος-τ'άνκερ , ενώ τα αμερικανικά μαχητικά  εκτέλεσαν άνω των 50 επαφών προχωρώντας σε κανονική λήψη καυσίμου.   

Το KC-135R της  αποστολής, ανήκει  στην 100η  Air Refueling Wing (100 ARW)  η οποία εδρεύει στην αεροπορική βάση της RAF στο Mildenhall  στην περιοχη του Suffolk της Αγγλίας.
Έκπληξη αλλά και θαυμασμό από  το αμερικανικό πλήρωμα του KC-135R για τις ικανότητες των  ελληνικών πληρωμάτων των μαχητικών της Π.Α. καθώς όλες  οι επαφές  στον  εναέριο  ανεφοδιασμό  ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία, ενώ η ΠΑ δεν διαθέτει αεροσκάφη-τάνκερ κάτι που θα δικαιολογούσε την "άνεση" των ελληνικών πληρωμάτων.

Η συνεκπαίδευση της Π.Α με την  USAF, τελευταίά εχει ενταθεί για πολλούς λόγους, καθώς οι ΗΠΑ, ουσιαστικά έχουν εκχωρήσει την προστασία του εναέριου χώρου Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην ΠΑ, εμπλεκόντάς μας εμμέσως στην ουκρανική κρίση.
Μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του 2014 στο διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου είχε προηγηθεί  συνεκπαίδευση  με την 494η Μοίρα της USAFE
με αεροσκάφη   F-15E Strike Eagle,και  αφορούσε την μεταστάθμευση 12 μαχητικών στην 115 ΠΜ .

Η πιστοποιημένη εμπειρία των εκπαιδευτών του ΣΟΤ σε ότι αφορά  ασκήσεις μεγάλης κλίμακας είναι δεδομένη ιδιαίτερα σε αποστολές  όπως:   Αέρος - Αέρος, Αέρος - Εδάφους,  COMAO (Composite Air Operations), βολές Αέρος - Εδάφους σε τακτικό Πεδίο Βολής με αδρανή όπλα καθώς και αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού, εξ ου και η αποστολή τους στην 115 ΠΜ

Μετά και την πρόσφατη και άκρως επιτυχημένη, εκτέλεση της άσκησης ''Ηνίοχος 14'' κρίθηκε απαραίτητη η συνεργασία των εκπαιδευτών του ΣΟΤ για το σκοπό αυτό, και για αυτό επελέγη.
Η  Π.Α. έλαβε μέρος   με το σύνολο των Πολεμικών Μοιρών της , και η 480 ΤFS με 16 + 2  αεροσκάφη F-16C/D Block 50  σε συνεργασία με 1 αεροσκάφος  KC-135R της 100ης ARW   με  κλιμάκιο τριακοσίων ατόμων, εκ των οποίων  8  μετέβησαν στην 117 ΠΜ στο Σ.Ο.Τ.   


Ρεπορτάζ : Ιωάννης Ν. Ρηγόπουλος για το τμήμα ειδήσεων του defencenet.gr