Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

• Ολοένα και λιγότεροι νέοι αξιωματικοί θα παίρνουν το ... ξίφος τους • 812 μόλις οι εισακτέοι σε όλες τις στρατιωτικές σχολές, από 1.414 που ήταν το 2010. 50% έφτασε η μείωση των επιτυχόντων στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, όπου «μπήκαν» 34... 17.875 μόρια η βάση για το Τμήμα Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων...
από 16.819 που ήταν το 2013 • Η ελαχιστοποίηση των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και η οικονομική κρίση δεν αφήνουν ανεπηρέαστες τις Ε.Δ.
Μείωση των επιτυχόντων στη στρατιωτική εκπαίδευση 40% εφέτος σε σχέση με το 2010-11
Σχεδόν 40% λιγότεροι επιτυχόντες εισέρχονται φέτος (για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15) σε όλες τις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε σχέση με...όσους είχαν εισέλθει το 2010-11, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, τα οποία ανακοινωθήκαν από το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας. Μία μείωση που πρακτικώς είναι της τάξεως των 602 επιτυχόντων καθώς από τους 1.414 το 2010 ο αριθμός τους μειώθηκε στους 812 σε όλες τις σχολές!

Πρόκειται για ένα γεγονός που οφείλεται πρώτιστα στις μειώσεις των κάθε είδους προσλήψεων στον... δημόσιο τομέα, ακόμα και με τη μορφή των επιτυχόντων στις παραγωγικές σχολές των Ε.Δ., και, συνεπεία αυτού, στη ριζική αναδιοργάνωση των Ε.Δ., με κλείσιμο στρατοπέδων, καταργήσεις και συγχωνεύσεις μονάδων και μείωση του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών ανά Κλάδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι Ε.Δ. για τον ίδιο βασικό λόγο δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε μία πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.), κάτι που σε συνδυασμό με τις χιλιάδες κανονικές συνταξιοδοτήσεις τους ή απρογραμμάτιστες παραιτήσεις τους, λόγω του φόβου μήπως χάσουν αποζημιώσεις, εφάπαξ κ.λπ., έχει οδηγήσει τις Ε.Δ. σε οριακά επίπεδα από πλευράς στελεχώσεως των μονάδων τους. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα, που δεν είναι του παρόντος.

Ο «ΧΑΡΤΗΣ». Οι παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ε.Δ. είναι οι εξής:

Για τον Στρατό Ξηράς, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπιδων (ΣΣΕ), το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας στην ανώτατη εκπαίδευση, αφού ιδρύθηκε από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια, στο Ναύπλιο το 1828, και η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), που εδρεύει στα Τρίκαλα.
Για το Πολεμικό Ναυτικό, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), η οποία εδρεύει στον Πειραιά, και η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), που εδρεύει στον Σκαραμαγκά Αττικής.
Για την Πολεμική Αεροπορία, η Σχολή Ικάρων (ΣΙ) και η Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ) -αμφότερες εδρεύουν στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας στο Τατόι Αττικής-, η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ), που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση του ΣΕΔΕΣ στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ), που εδρεύει και αυτή στο Τατόϊ και δέχεται σπουδαστές όποτε η Π.Α. έχει επιχειρησιακή ανάγκη για νέους υπαξιωματικούς αεροναυτίλους.
Για το ΓΕΕΘΑ, σε διακλαδικό επίπεδο, είναι η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, και η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ), η οποία εδρεύει στον Καρέα Αττικής.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Πιο αναλυτικώς και συμφώνως προς τα επίσημα στοιχεία που μας εδόθησαν από τους οικείους Κλάδους, ενδεικτικώς αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο «ψαλίδι» έπεσε στη Σχολή Ικάρων, αφού από 164 επιτυχόντες το 2010, όλων των κατηγοριών, ιπταμένων και μηχανικών, φέτος εισήχθησαν μόνο 64! Περίπου 50% λιγότεροι ήταν οι επιτυχόντες και στη ΣΝΔ, οι οποίοι από 67 το 2010, όλων των κατηγοριών, μάχιμοι και μηχανικοί, φέτος μειώθηκαν σε μόλις 34!

Επίσης, στη ΣΣΕ, από 269, Όπλων και Σωμάτων, όλων των κατηγοριών, το 2010, μειώθηκαν φέτος στους 217. Η μικρότερη μείωση αναλογικώς έχει σημειωθεί στη ΣΤΥΑ της Π.Α., η οποία από 188 επιτυχόντες το 2010, φέτος είχε 150, όλων των κατηγοριών. Η δραστική μείωση του αριθμού των επιτυχόντων στις παραγωγικές σχολές των Ε.Δ. έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της ζητήσεως, γεγονός που εκτόξευσε στα ύψη τις βάσεις των επιτυχόντων, όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα του υπουργείου Παιδείας. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:

Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τμήμα μαχίμων, η βάση από πέρσι σε φέτος αυξήθηκε κατά 1.091 μόρια, καθώς από 17.052 μόρια (2013) έφτασε τα 18.143 (2014). Στη Σχολή Ικάρων, τμήμα ιπταμένων, η βάση από πέρσι σε φέτος αυξήθηκε κατά 1.056 μόρια, καθώς από 16.819 (2013) έφτασε τα 17.875 (2014). Για να μπει κάποιος μαθητής της ΣΣΑΣ στο Κτηνιατρικό Τμήμα αυτής, πρέπει να έχει συγκεντρώσει 19.050 μόρια (2014), έναντι 18.524 μορίων (2013), που σημαίνει μικρή -σε απόλυτους αριθμούς- αύξηση, της τάξεως των 526 μορίων, αλλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι η βάση πλησιάζει το άριστα, αντιλαμβάνεται επίσης το πόσο σημαντική είναι ουσιαστικώς αυτή.

Πολύ ψηλά ο πήχης για το μέλλον

Απαντώντας σε ερώτημα των «Παραπολιτικών», στρατιωτική πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμύνης επισήμανε ότι η επαγγελματική «σταθερότητα» της αμέσου εξευρέσεως δουλειάς, μετά το πέρας των σπουδών, καθιστά τις παραγωγικές σχολές των Ε.Δ. (όπως συμβαίνει και με τις αστυνομικές) έναν εξαιρετικά ελκυστικό «στόχο» των νέων. Ακόμα και σήμερα, παρά τις εξαιρετικά μεγάλες περικοπές (τις μεγαλύτερες σε όλο τον δημόσιο τομέα) που υπέστησαν ελέω του Μνημονίου και των συνεπειών του οι στρατιωτικοί -εν ενεργεία και απόστρατοι- το διάστημα 2010-2014.

Επιπλέον, ο ίδιος επισήμανε με νόημα ότι το θετικό σε αυτή τη μείωση του αριθμού των επιτυχόντων, με την ταυτόχρονη αύξηση των βάσεων στις παραγωγικές σχολές των Ε.Δ., είναι ότι σε αυτές εισέρχονται εξαιρετικά μορφωμένα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, γεγονός που ανεβάζει και το επίπεδο των σχολών τους και του περιεχομένου των σπουδών τους σε αυτές, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες επιστημονικές απαιτήσεις του επαγγέλματος του στρατιωτικού του 21ου αιώνα. «Εμείς θέλουμε τον στρατιωτικό επιστήμονα, λόγω των οπλικών συστημάτων που καλείται να χειριστεί, αλλά και ηγέτη, ηγήτορα στο πεδίο της μάχης, που θα οδηγήσει το προσωπικό του στη ΝΊΚΗhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png», μας είπε με νόημα, αλλά δίνοντας και το στίγμα του τι περιμένουν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και η στρατιωτική ηγεσία των Ε.Δ. από τους σημερινούς πρωτοετείς, οι οποίοι θα είναι οι αρχηγοί των Κλάδων το 2045-2050!

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 06/09/2014 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)