Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Για ποιους χτυπά η καμπάνα στις κρίσεις Αρχηγών:2 φαβορί, ο "σίγουρος" αεροπόρος και "ναυμαχία" στο ΓΕΝ



Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή είναι η κοινή άποψη που υπάρχει και στα τρία υπουργικά γραφεία. Καμμένος-Ήσυχος-Τόσκας έχουν καταλήξει ότι πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει το τοπίο ,ώστε ο μηχανισμός των Γενικών Επιτελείων να μην βρίσκεται σε “κατάσταση αναμονής” και πολύ περισσότερο σε απραξία. 
Σύμφωνα με το onalert.gr αυτή η διαπίστωση “ενώνει” και τους τρεις υπουργούς. Κοινή φαίνεται -τονίζουμε το φαίνεται- είναι και η άποψη ότι πάμε σε αποστρατεία του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου. Αν και κυκλοφόρησε έγγραφο που προέβλεπε την “νομοθέτηση παραμονής” του μέχρι τις 6 Νοεμβρίου που αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ, έχει κερδίσει πόντους η άποψη ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην κορυφή της ιεραρχίας. Εφόσον δεν τίθεται κανένα τυπικό ή νομικό θέμα με την αποστρατεία Κωσταράκου σε σχέση με την “ευρωπαϊκή θέση”, και τα τρία υπουργικά επιτελεία φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην αποστρατεία του. 
Ποια μπορεί να είναι αυτά που “χωρίζουν” ΥΕΘΑ-ΑΝΥΕΘΑ-ΥΦΕΘΑ; Προφανώς η “διάδοχη” κατάσταση. Τα σενάρια ποικίλουν κι όλα έχουν το ενδιαφέρον τους. Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε αυτή τη στιγμή τα “φαβορί” για την θέση του Α/ΓΕΕΘΑ θα λέγαμε ότι σαφές προβάδισμα έχει ο Α/ΓΕΝ Βαγγέλης Αποστολάκης, με τον Α/ΓΕΣ Χρήστο Μανωλά όμως να έχει προστεθεί στις επιλογές.
Στο ΓΕΑ αυτή τη στιγμή είναι βέβαιη η προώθηση στην θέση του Α/ΓΕΑ του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας Χρήστου Βαϊτση.
“Ντέρμπι” που πιθανότατα θα προκαλέσει και τριβές μεταξύ των τριών υπουργών θα γίνει στο ΓΕΝ. Το “ορθόδοξο” σενάριο που έχει τις “ευλογίες” και του Α/ΓΕΝ είναι να τον διαδεχτεί ο Αρχηγός Στόλου Π.Λίτσας. Δεν υπάρχει καθολική αποδοχή αυτού του σεναρίου, αν και φαίνεται ότι το θέλει και ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος. Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις. Τουλάχιστον δύο οι οποίες προωθούνται από διαφορετικά κέντρα αποφάσεων.

Μέχρι την Παρασκευή τα σπουδαία λοιπόν . Εκτός αν οι οικονομικές εξελίξεις οδηγήσουν σε αναβολή των αποφάσεων. Κάτι που όπως προκύπτει απο΄τις παραπάνω πληροφορίες κάποιοι το εύχονται.