Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ : ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ «ΕΞΥΠΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ»;


Την περασμένη Τετάρτη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Τελίδης, κάλεσε στο γραφείο του τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Υπουργείο Άμυνας και τους μίλησε για τα προβλήματα του Ελληνικού Στρατού και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.

Ο Α/ΓΕΣ τόνισε ότι η επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων στην Ελλάδα και η αμείλικτη δημογραφική πραγματικότητα... σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Τουρκίας, δημιουργούν μια εν δυνάμει επικίνδυνη κατάσταση για το μέλλον. Ταυτοχρόνως, οι ιδιαιτερότητες του ελληνοτουρκικού συστήματος και η εμφάνιση νέων μορφών πολέμου καθιστούν ακόμη πιο πολύπλοκη την κατάσταση. Αυτή η νέα πραγματικότητα αποτελεί μια νέα πρόκληση για την εφευρετικότητα των Ελλήνων. 

Ο Α/ΓΕΣ μίλησε για την περιβόητη και χρονίζουσα αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού και πως η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να διεξαχθεί με γνώμονα την επίτευξη οικονομιών στη λειτουργία του στρατεύματος, εν παραλλήλω με την ενίσχυση των μαχητικών του ικανοτήτων.

Θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις των στελεχών


Ιδιαίτερά θετικό κρίνεται το ότι στην προσπάθεια αυτή αναφέρθηκε ότι θα ληφθούν πρωτίστως υπόψη οι υποδείξεις και αξιολογήσεις των στελεχών που βρίσκονται στις κρίσιμες ελληνικές περιοχές και αντιμετωπίζουν καθημερινά τις διάφορες προκλήσεις και προβλήματα. Αυτή η προσέγγιση «εκ των κάτω» (‘bottom up’) αποτελεί ένα από τα διαχρονικά κλειδιά για την επιτυχία σε κάθε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης μαχητικών δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Α/ΓΕΣ ήταν απόλυτος για το αξιόμαχο του Ελληνικού Στρατού. Τόνισε, ότι παρόλα τα οικονομικά προβλήματα, τα οπλικά συστήματα που διαθέτει είναι πλήρως αξιόμαχα και συνθέτουν μια αποτρεπτική δύναμη υψηλών ικανοτήτων. 


Κινητικότητα, ελιγμός και δυναμική αλληλεπίδραση με το πεδίο της μάχης


Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους ελέχθησαν πολλά. Για την εκπαίδευση, τη θητεία, τις δυνατότητες των ελληνικών στρατιωτικών εργοστασίων, τη δομή του στρατεύματος, τις αποστολές που αναλαμβάνει στο εξωτερικό, τον κομβικό ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων στην Άμυνα του Αρχιπελάγους κλπ, η περαιτέρω ανάλυση των οποίων ξεφεύγει από τα όρια αυτού του κειμένου. Πολύ σημαντική κρίνεται η άποψη που ακούστηκε ότι οι μαχητικές ικανότητες του Ελληνικού Στρατού θα πρέπει, πρωτίστως, να βασίζονται στην κινητικότητα, τον ελιγμό και τη δυναμική αλληλεπίδραση με το πεδίο της μάχης και όχι σε μοντέλα γραμμικής, στατικής και παθητικής άμυνας, όπως επίσης και ότι οι τοπικοί διοικητές θα πρέπει να έχουν τον κύριο λόγο στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων σε περίπτωση κάποιου απευκταίου πολεμικού συμβάντος.

Το ''όπλο'' της αποκεντρωτικής διοίκησης


Επισημαίνεται ότι οι μεθοδολογίες αποκεντρωτικής διοίκησης αποτέλεσαν ένα από τα βασικά κλειδιά για την επιτυχία στις πολεμικές επιχειρήσεις σε όλο το μήκος της ανθρώπινης ιστορίας, επιτρέποντας σε στρατεύματα που υστερούσαν τόσο σε ποσότητα όσο και στην ποιότητα των οπλικών τους συστημάτων να κατανικήσουν τους αντιπάλους τους.
Εν κατακλείδι, από τη συζήτηση με τον Α/ΓΕΣ βγάλαμε το συμπέρασμα ότι ο Ελληνικός Στρατός και όραμα έχει και ρεαλιστική ανάγνωση της πραγματικότητας. Κατανοεί τους κινδύνους και τις προκλήσεις αλλά θεωρεί ότι μπορεί να τις αντιμετωπίσει ακόμη και μέσα στη δυσμενή σημερινή πραγματικότητα. 


Να βασιστούμε στον εαυτό μας


Το σημαντικότερο είναι ότι πλέον καθίσταται σαφές πως πρέπει να βασιστούμε στον εαυτό μας για να σχεδιάσουμε τον στρατό του μέλλοντος και όχι σε κάποια έτοιμα μοντέλα που έρχονται από το εξωτερικό. Επιπροσθέτως, οι λογικές που προέβλεπαν την αγορά μεγάλων παρτίδων ακριβών οπλικών συστημάτων, χωρίς να νοιαζόμαστε για τη μελλοντική τους υποστήριξη και τον εφοδιασμό τους με περιφερειακά συστήματα, όπως πυρομαχικά, ανήκουν ολοκληρωτικά στο παρελθόν.
    
ΠΗΓΗ : Περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ

KRANOS