Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδρομή στη Βόρειο Ήπειρο και στο ύψωμα 731 που διοργάνωσαν ο ΣΕΑΝ Καρδίτσας και ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Καρδίτσας .


  
Η εκκίνηση έγινε από  την Καρδίτσα και μέσω της Εγνατίας οδού και των Ιωαννίνων πραγματοποιήσαμε την  πρώτη  επίσκεψη στο Μουσείου του πολέμου 1940-41 στο ΚΑΛΠΑΚΙ. Στη συνέχεια  είσοδος στην Αλβανία από την Κακαβιά και επίσκεψη στο χωριό της Βορείου Ηπείρου ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΙ  όπου είναι το κοιμητήριο και το μνημείο για τους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες. Κατόπιν μέσα από την πανέμορφη κοιλάδα  του ΑΩΟΥ φτάσαμε στην πόλη της ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ και αφού επισκεφθήκαμε τον ορθόδοξο ναό της πόλης κατευθυνθήκαμε στο  ΧΑΝΙ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝ όπου το 1941 ήταν το πρόχειρο νοσοκομείο του Ελληνικού στρατού. Από εκεί  ανεβήκαμε   στο ύψωμα 731. Στη συνέχεια, στην επιστροφή,  μία στάση στο πανέμορφο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στα στενά της Κλεισούρας, σε μία απίστευτου κάλους περιοχή όπου τον χειμώνα του 40-41 έγιναν εκεί από τις μεγαλύτερες μάχες του πολέμου . Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το  γραφικό Αργυρόκαστρο και το περίφημο κάστρο του.
Το βράδυ επίσκεψη στο γειτονικό κεφαλοχώρι του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου τη ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ.
Τη δεύτερη μέρα  επισκεφθήκαμε κατά σειρά τις πόλεις ΤΕΠΕΛΕΝΙ , του Αλή Πασσά, την Αυλώνα, την ηρωική ΧΕΙΜΑΡΡΑ, τους ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ, και τον αρχαιολογικό χώρο του ΒΟΥΘΡΩΤΟΥ.
Ο σύνδεσμος εφέδρων αξιωματικών νομού Καρδίτσας ευχάριστή  θερμά  το Σύλλογο Φίλων Ιστορίας Καρδίτσας, για την άψογη  και αρίστη συνεργασία τους , αλλά και όλους τους εφέδρους αξιωματικούς που έδωσαν το ηχηρό  παρόν.