Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Εκδήλωση τιμής και μνήμης σημαντικών ιστορικών γεγονότων στην Ανάβρα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην Τοπική Κοινότητα Ανάβρας του Δήμου Σοφάδων η εκδήλωση τιμής και μνήμης δύο σημαντικών ιστορικών γεγονότων



-Της Συνθήκης Ταμασίου, 10 Μαΐου 1525, που κατοχύρωσε την Αυτονομία των Αγράφων

-Της κήρυξης της Επανάστασης στ’ Άγραφα, 10 Μαΐου 1821, από τον Φιλικό Αγραφιώτη, Κων/νο Βελή.

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ο διπλός επετειακός εορτασμός των δυο παραπάνω γογονότων που σημάδεψαν την ευρύτερη περιοχή.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σοφάδων, η Τοπική Κοινότητα Ανάβρας, η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Καρδίτσας  και ο Μορφωτικός Σύλλογος Ανάβρας “Ο Μέγας Αλέξανδρος” υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας .


Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν, ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Σορβόνης κ. Αντωνίου Αντώνη με θέμα: «Τ’ Άγραφα τον 17ο αιώνα. Η Συνθήκη Ταμασίου» και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών και π. Δήμαρχος Ιτάμου κ. Τσαντήλας Βασίλης με θέμα: «Η κήρυξη της Επανάστασης στ’ Άγραφα, 10 Μαΐου 1821».


Χαιρετισμό στο πλαίσιο της εκδήλωσης απηύθυναν ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής , οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κα. Χρυσούλα Κατσαβριά- Σιωροπούλου και κα. Παναγιώτα Βράντζα, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Τσιάρας, ο εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας κ. Ορέστης Ψαχούλας, ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Βασίλης Αλεξόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Ιωάννης Ντενησιώτης, ο πρόεδρος του του Εκπ/κού Συλλόγου Μαυρομματίου και εκπρόσωπος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών κ. Δημήτρης Γιώτης ενώ τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν ο πρόεδρος της ΤΚ Ανάβρας κ. Γεώργιος Γκένας και ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ανάβρας κ. Ευάγγελος Σίμος.


Μετά τις ομιλίες έγινε κατάθεση στεφάνων από τους:

Διοικητή 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, Υποδιοικητή Α.Δ Καρδίτσας κ. Περιστέρη, Διοικήτη ΠΥ Σοφάδων κ. Γ. Νταουτά, Δήμαρχο Σοφάδων κ. Θάνο Σκάρλο, εντεταλμένο Σύμβουλο της Περιφέρειας κ. Ορέστη Ψαχούλα, πρόεδρο της ΤΚ Ανάβρας κ. Γεώργιο Γκένα, Αντιδήμαρχο Σοφάδων και Γραμματέα της Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών κ. Ευάγγελο Ζήση, πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Ιωάννη Ντενησιώτη.




Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η πρ. βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, Δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, ερευνητές της τοπικής ιστορίας και πλήθος κόσμου.
Παραδοσιακούς χορούς παρουσίασαν τα τμήματα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ανάβρας “Ο Μέγας Αλέξανδρος” και του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων
.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σοφάδων ανέφερε μεταξύ άλλων:
"Ως Δήμος Σοφάδων ανήκουμε στις κοινωνίες, οι οποίες, παρότι μικρές, χαράσσουμε την ιστορική μας ταυτότητα διαχειριζόμενοι το παρελθόν μας με άποψη. Γι’ αυτό και προσδίδουμε στην σημερινή μέρα το κύρος και την τιμή που της αρμόζει, στη μνήμη των δυο παραπάνω σημαντικών γεγονότων για την ευρύτερη περιοχή. Τιμή για τη συνθήκη που κατοχύρωσε την αυτονομία των αγράφων, τιμή για το εθνικό τόλμημα, την κήρυξη της επανάστασης στα Αγραφα.


Κλείνοντας επιτρέψτε μου να σημειώσω και τούτο:
Αν στην επικαιρότητα μετριάζεται και πάλι η ανεξαρτησία μας από την σύνθλιψη των κοινωνικών μας δικαιωμάτων, ο σημερινός διπλός επετειακός εορτασμός μας δείχνει το δρόμο.
Η Ιστορία μπορεί να πορεύεται διαρκώς με βήματα μπροστά, αλλά η γνώση της ιστορίας μπορεί να διαμορφώσει τη συλλογική μνήμη . Και όπως είπε ο Γκαίτε «Ό,τι άριστο μπορεί να μας δώσει η ιστορία είναι ο ενθουσιασμός που ξεσηκώνει τις ψυχές μας».
Ας ανατροφοδοτήσουμε λοιπόν τη σκέψη μας από το πρόσφατο και το μακρινότερο παρελθόν. Από τους αγώνες των Ελλήνων."

   Ο Σύνδεσμος εφέδρων αξιωματικών νομού Καρδίτσας  ευχαριστεί θερμά τον Διοικητή της  1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη  που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση  να  παραστεί  στην  Εκδήλωση .