Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΩΜΑ 731 ΝΤΕΝΗΣΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΩΜΑ 731
ΝΤΕΝΗΣΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Κυρίες και Κύριοι. Οι πρόγονοί μας έλεγαν «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» .
                Δεν φτάνει να είναι κάποιος απλά τυχερός για να κάνει κάτι μεγάλο. Χρειάζεται προσπάθεια, κόπος, θυσίες, ιδρώτας και στερήσεις για να τα καταφέρει. Χρειάζεται ΑΡΙΣΤΕΙΑ.
Ξημερώνοντας 9 Μαρτίου του 1941 στο ύψωμα 731 στην βόρεια Ήπειρο, το Τάγμα που το υπερασπίστηκε δεν ήταν τυχαίο.
                Ήταν το 20 Τάγμα, του 5ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας. Της Σιδηράς Μεραρχίας. Της Θεσσαλικής Μεραρχίας.
Το 5ο Σύνταγμα αποτελούνταν από άνδρες των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων και είχε αξιοσημείωτη δράση σε όλους τους μεγάλους πολέμους.
Πρώτο μπήκε στην Θεσσαλονίκη το 1912.
Πρώτο πάτησε την Ιερή γη της Σμύρνης το 1919 και τελευταίο αποχώρησε από την Ιωνική γη συντεταγμένα και με το κεφάλι ψηλά, πληρώνοντας το τίμημα της διχόνοιας που ταλανίζει αυτόν κατά τα άλλα ΥΠΕΡΟΧΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.
Αδάμαστη ψυχή ο Έλληνας. Το κατάλαβαν και οι Ιταλοί που νόμιζαν ότι θα έκαναν περίπατο μέχρι την Αθήνα. Γρήγορα όμως από επιτιθέμενοι έγιναν αμυνόμενοι και όσο σκληρά και αν προσπάθησαν η Ελληνική ξιφολόγχη έφτασε 100 χιλιόμετρα μέσα στα Αλβανικά εδάφη ελευθερώνοντας για ακόμη μια φορά την πολύπαθη Βόρειο Ήπειρο.
Κορυτσά, Λεσκοβίκι, Μοσχόπολη, Πόγραδετς, Πρεμετή, Άγιοι Σαράντα, Δέλβινιο, Αργυρόκαστρο, Δερβιτσάνη και Χιμάρα υποδέχθηκαν τον Ελληνικό Στρατό σαν Ελευθερωτή και όχι σαν Κατακτητή.
Ο Μουσολίνι χρειαζόταν επιτέλους μια νίκη, πριν επέμβει ο Χίτλερ. Μήνες προετοίμαζε το σχέδιό του.
Μάζεψε την αφρόκρεμα του Στρατού του και παράταξε 30 Μεραρχίες πλήρους σύνθεσης, με ότι πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα είχε.
Για να είναι σίγουρος για την επιτυχία που τόσο λαχταρούσε παράταξε σε πλάτος 6 χιλιομέτρων μόνο, ένα ολόκληρο Σώμα Στρατού.
Το VIII Σώμα Στρατού που το αποτελούσαν οι Μεραρχίες Κάλιαρι, Πούλια, Πινιερόλο, Μπάρι και 2 Τάγματα Μελανοχιτώνων. Η παραπάνω δύναμη πλαισιώνεται εκατέρωθεν από τις Μεραρχίες Σφορτσέσκα και Κυνηγοί των Άλπεων.
Ως εφεδρεία οι Ιταλοί στο παραπάνω μέτωπο έχουν της Μεραρχίες Σιένα, Πιεμόντε και Λύκοι της Τοσκάνης.
Το Ιταλικό σχέδιο είχε ως αντικειμενικό σκοπό να διανοίξει την κοιλάδα της Ντέσνιτσας ώστε να χωρίσει στα δύο τις Ελληνικές Δυνάμεις.
Το ύψωμα 731 ήταν καρφί στο «μάτι» της Ιταλικής πολεμικής μηχανής. Όσο παρέμενε σε Ελληνικά χέρια κάθε προσπάθεια των Ιταλών ήταν καταδικασμένη.
Το 2ο Τάγμα του 5ου Συντάγματος είχε το προηγούμενο μόλις βράδυ αντικαταστήσει ένα άλλο Τάγμα πάνω στο 731.
Όλο το βράδυ οι Αξιωματικοί ενημερώνονταν και αυτοί με τη σειρά τους ενημέρωναν του Στρατιώτες τους για τα σχέδια μάχης που είχαν ετοιμαστεί για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη Ιταλική επίθεση.
Το πρωί 6:30 αρχίζει ο χαλασμός. Κάθε δευτερόλεπτο πέφτουν 11 βλήματα πάνω στο ύψωμα. 100.000 συνολικά οβίδες πλήγωσαν τη γη. Εξαφάνισαν το δάσος που υπήρχε. Κόντυναν το ύψος του βουνού κατά 5 μέτρα. Κατέστρεψαν συρματοπλέγματα, χαρακώματα και οργανωμένες θέσεις μάχης.
Το μόνο που δεν κατάφεραν ήταν να κάμψουν το Ηθικό και την Πίστη των Δυτικοθεσσαλών Στρατιωτών, οι οποίοι με αυταπάρνηση και ανδρεία έστησαν με τα κορμιά τους τείχος αδιαπέραστο.
Κόλαση είναι η μόνη λέξη που έρχεται στο μυαλό κάθε ανθρώπου, καθώς βλέπει παντού διαμελισμένα πτώματα, καθώς μυρίζει καμένη σάρκα και μπαρούτι, καθώς ακούει ουρλιαχτά και εκρήξεις.
Όμως η διαταγή της Μεραρχίας είναι σαφής:
«Επί των κατεχομένων θέσεων το τάγμα να αμυνθεί μέχρι εσχάτων».
Ο επικεφαλής Ταγματάρχης, ο οποίος γνωρίζει καλά τους Στρατιώτες του, ανθρώπους καθημερινούς, εργάτες, καθηγητές, αγρότες και μηχανικούς. Ανθρώπους με πιστεύω και ιδανικά. Ανθρώπους που ξέρουν γιατί κρατάνε το ντουφέκι, γιατί πατάνε τη σκανδάλη, δίνει την απάντηση που τους εκφράζει όλους μαζί «οτιδήποτε και αν συμβεί δεν θα εγκαταλείψω το 731 και έχω την πεποίθηση ότι δεν θα περάσουν οι Ιταλοί» και έτσι έγινε.
18 λυσσαλέες επιθέσεις, μετά από τρομερή προπαρασκευή πυροβολικού έκαναν οι Ιταλοί την πρώτη εβδομάδα. Όλες έσπασαν πάνω στη λόγχη του Έλληνα Στρατιώτη. Όλες έσπασαν σε έναν απίστευτο σε ένταση και σημασία αγώνα των Ελλήνων Στρατιωτών γραμμένο με ατελείωτο αίμα και απίστευτη τόλμη.
Οι μόνοι που ανέβηκαν στο 731 Ιταλοί ήταν οι αιχμάλωτοι.
Η τιτανομαχία του Υψώματος 731 ήταν μοναδική από πολλές απόψεις.
Υπήρξε μοναδικό φαινόμενο Ηρωισμού και αυταπάρνησης του Έλληνα Στρατιώτη.
Δίκαια το είπαν οι Θερμοπύλες που δεν έπεσαν.
Δίκαια οι Στρατιώτες μας το ονόμασαν Γολγοθά.
Δίκαια χαράχθηκε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Δίκαια οι Ιταλοί το ονόμασαν «Ιερή γη» για να τιμήσουν τους <12.000> που χάθηκαν μπροστά του.
Δίκαια βάση Προεδρικού διατάγματος τιμάται σε Καρδίτσα και Τρίκαλα.
Δίκαια χρόνια αγωνίζονται κάποιοι άλλοτε σιωπηλά και άλλοτε φωναχτά να ταφούν όπως αρμόζει σε ορθόδοξους  Έλληνες όλοι οι άταφοι Ήρωες του Έπους του 40.
Άδικα υπάρχει όμως μνημείο μόνο στα Τρίκαλα.
Βέβαια, έχουν γίνει οι πρώτες ενέργειες και στην πόλη μας για αντiστοιχο μνημείο.
Αιρετοί του τόπου, οι συμπολίτες μας δε θυσιάστηκαν για ένα μνημείο 50.000 ή 100.000 ευρώ.
Θυσιάστηκαν για Ιδανικά, γι’ αυτό σας παροτρύνω από αυτό το βήμα να επισπεύσετε το μνημείο που τους οφείλουμε.
Το δίκαιο φίλοι και φίλες ας μη γελιόμαστε ήταν και είναι το δίκαιο του ισχυρού .Για να  βρούμε όχι ένα αλλά πολλά δίκαια πρέπει να πάρουμε τη τύχη  αυτού του τόπου στα χέρια μας. Πρέπει να ενωθούμε όλοι οι Έλληνες , από όλα τα μήκη και πλάτη  του πλανήτη ,κάτω από τη γαλανόλευκη σημαία μας.
Τέλος πρέπει να καταλάβουμε ότι τώρα που μιλάμε η εχθές το βράδυ που καθόμασταν  αναπαυτικά στο καναπέ μας  για να δούμε τούρκικα σήριαλ ,που μας επιβάλουν τα κανάλια ,για να μας δείξουν ότι οι λαοί μας  είναι αγαπημένοι ,ότι το αιγαίο ανήκει στα ψάρια και ο ποταμός Έβρος στα δένδρα του , δύο ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ , βρίσκονται στα μπουντρούμια τις φίλης χώρας δέκα μέρες τώρα .
Κρατούνται γιατί εκτελούσαν το ιερό καθήκον της υπεράσπισης των συνόρων της πατρίδας μας. Θέλω  να πιστεύω ότι οι σκέψεις  όλων  των  ΕΛΛΗΝΩΝ είναι κοντά τους.
Ευχόμαστε η περιπέτεια τους να χαλυβδώσει όχι μόνο τους ίδιους και τις οικογένειες τους ,αλλά και όλη την ΕΛΛΗΝΙΚΗ κοινωνία.
Ας είναι η αφορμή να ξυπνήσουν οι ΕΛΛΗΝΕΣ ώστε να βγουν στο δρόμο για αξίες ,για ιδανικά για τη ΠΑΤΡΙΔΑ των συνόρων και της καρδιάς μας .
Κυρίες και κύριοι σήμερα έχουμε πόλεμο με τη Τουρκία .Όχι τον κλασικό  πόλεμο ,αλλά  τον υβριδικό πόλεμο .Έναν  διαφορετικό  πόλεμο στον όποιο την πρωτοβουλία  τον κινήσεων τον έχει η Τουρκία. Αυτό εκδηλώνεται με εμβολισμό σκαφών ,αμφισβήτηση διεθνών  συνθηκών ,μη παραδοχή Ελληνικής  και Κυπριακής Α.Ο.Ζ. .σύλληψη Ελλήνων στρατιωτικών.
Ας είμαστε έτοιμοι  και  ενωμένοι.       
 Αθάνατοι οι Ήρωες του Υψώματος 731.                                                           
 Σας τιμούμε και σας ευχαριστούμε γι’ αυτά που πράξατε.


                            Ευχαριστώ.
       

ΠΗΓΗ  KARDITSA LIVE. NET
         



Ο σύνδεσμος εφέδρων αξιωματικών νομού Καρδίτσας ευχαριστεί  θερμά το
KARDITSA LIVE. NET   για την συνεχή  και μεγάλη βοήθεια στον σύνδεσμο εφέδρων αξιωματικών.